Néptánc

Iskolánkban 1993 őszétől zajlik folyamatosan néptáncoktatás. A ’93/94-es tanévben az első két évfolyamban indult el a tánctanítás órarendszerűen, majd az azt követő tanévekben felmenő rendszerben folytatódott. Jelenleg az első 5 évfolyamon zajlik néptáncoktatás heti 1 órában. A táncórákat Cserna Bernadette tartotta és tartja jelenleg is.

Tanítványaink az első 4 évfolyamon somogyi táncokkal, dalokkal ismerkedhetnek meg. Tananyag: dudálás, ugrós, kanásztánc, somogyi lassú és friss csárdás, majd az 5. évfolyamon: moldvai táncok következnek (ördögtánc, tanuló szerba, tiszti szerba, zdrobuleánka, botosánka, nyelu).

Azoknak a lelkes fiataloknak, akiknek nem elég a heti egy táncóra, lehetőségük van arra, hogy kiélhessék táncéhségüket a délutáni foglalkozásokon. Jelenleg iskolánkban a Szamóca Táncegyüttes működik a székesfehérvári „Csitáry Emil” Alapfokú Művészetoktatási Intézet és iskolánk közötti együttműködési szerződésnek köszönhetően az alapfokú művészet oktatás keretein belül. Tanáruk és koreográfusuk: Cserna Bernadette. Itt a gyerekek heti 3 órában néptáncot, 1 órában pedig folklorisztikát tanulhatnak. A csoport 2013-ban alakult, eddig somogyi, rábaközi, szatmári, kalocsai, bukovinai székely táncokkal ismerkedtek, az idei anyag a szilágysági lesz. A Szamóca Táncegyüttes minden évben fellép az iskolai, lakótelepi, városi rendezvényeken, fesztiválokon, átlag évi 8-12 fellépésük van.

.