A zene világnapja 2021. október 1.

OKTÓBER 1. - A ZENE VILÁGNAPJA

Rendhagyó módon ünnepeltük iskolánkban a zene világnapját. Diákjaink aktív részvételével valósult meg idén a zene ünnepe. Minden évfolyam külön dalcsokorral készült a programra, és közös éneklés keretében mutatták be produkciójukat.

Schnee Zoltánné intézményvezető nyitotta meg a rendezvényt Kodály Zoltán szép gondolatával:

A zene az életnek olyan szükségletre, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

Iskolánkban nem szenvedünk hiányt az énekszóban, hiszen az énekelni szerető és tudó pedagógusok a hétköznapokon is nagy hangsúlyt fektetnek az énekoktatásra. Neveltjeink szeretnek énekelni, így a zene világnapjára is lelkesen készültek az osztályok.

Igazgatónő emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a zene átszövi az életünket, körülölel bennünket, s a hangok „ereje” már az ősidőktől hatalmába kerítette az embert.

Ezt követően előbb az alsó tagozatosok, majd külön a felső tagozatosok hallgathatták meg Stein-Biró Zsuzsanna énektanár előadását a népzenekutatásról. Kiemelte, hogy az iskolai énektanításban elsődleges szerepe van a népi gyerekdaloknak, szokásdaloknak, népdaloknak. Nap mint nap énekeljük ezeket a dalokat, ezért fontos tisztában lennünk, kiknek is köszönhetjük, hogy megismerhetjük kultúránknak ezt a szeletét. Zsuzsa néni kivetített néhány régi fényképet, s ezek segítségével mesélt Vikár Béla, Kodály Zoltán, Bartók Béla és munkatársaik több évtizedes gyűjtőmunkájáról, valamint a fonográfról. Az előttük való tisztelgés részeként általuk gyűjtött gyerekdalok és népdalok hangoztak el az ünnepség második felében.

Az évfolyamok 3-4 dalból álló dalcsokorral készültek, melyet közösen előadtak egymásnak. Ilyen közös éneklésben ritkán van része az embereknek, így a gyerekeknek is nagy élményt nyújtott ez a különleges alkalom.

Fotók